Çene Çıkması Nedir ve Nedenleri Nelerdir?
Çene çıkması, çene kırığı olarak bilinir. Baş kısmında her iki tarafta da bulunan eklemler, kafa tasına bağlı olarak bulunur. Sonrasında çene bu eklemlerden kaydığı takdirde sonuç, çenesi kayması olarak görülür. Yani, çeneyi birbirine bağlayan kaslarda bir kopma meydana gelir ve çene kayması çıkması) olarak adlandırılır.
Çene çıkması olayından sonra aşırı bir ağrı veya şişme gibi semptomlarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Bunun yanında çenenizi aşırı sıkacağınızdan dolayı dişlerinizin biçiminde de gözle görülebilir bozuklar meydana gelebilir ve eğer, gerekli önlemler alınmazsa kalıcı hasarlar da pek tabi bırakabilir. Sonrasında, yemek yerken veya ağzınızı açıp kapatırken çıkan sesler de sizde çene çıkması olduğuna bir işarettir ve en kısa zamanda bir hekime görünmeniz gerekir.
Bakıldığında, çene çıkmasının belirmesinde bir sürü birbirinden farklı faktörü ele alabiliriz. Öncelikli olarak bu konu ile ilgili en sık karşılaşılabilecek faktör; yüz, çene kısmına alınmış olan sert darbelerdir. Ayrıca, ağız hareketlerinde yaptığınız olabildiğince geniş ve büyük hareketler de çene çıkmasını gerçekleştirecek önemli faktörlerdendir. Mesela, esnerken veya büyük bir lokmayı ağzınıza almaya çalışırken aslında büyük bir risk altındasınız demektir.
Bu durum için alınacak en büyük tedbir; esnerken mümkün mertebe, daha küçük koordineli ağız açma işlemi yaparak esnemeniz ve her zaman büyük değil daha az ağzınızı açma faaliyeti göstereceğiniz şekilde tüketim yapmanızdır. Ayrıca, çene çıkması görülen bireylerde gece diş sıkması oldukça fazladır ve bu yüzden, gece siplinti kullanmaları önerilir.
Her yer de her zaman bahsettiğimiz gibi, stres burada da çok önemli bir faktördür. Günlük hayatında kendini aşırı strese maruz bırakan bireyler, sürekli olarak yüz kaslarını kastıkları için çene eklemlerine normalden fazla bir ağrılık biner, dişler her zamanki halinden daha fazla kuvvet uygular birbiri üzerine ve sonrasında eklemde yoğun bir ağrıya da sebep olur.