Perşembe, 09 Mart 2017 15:04

Çıban Neden Çıkar ve Tedavisi

Öğeyi Oyla
(0 oy)

Çıban Neden Çıkar ve Tedavisi

Çıban gündelik hayatta karşılaşılabilen bir durumdur. Türk Dil Kurumu tarafından yapılan açıklamada “Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ve çoğu, deride şişkinlik, kızartı, ağrı ve ateş kendini gösteren irinli birikinti” olarak verilmiştir.

Vücudumuzda yararlı ve zararlı birçok bakteri dolaşmaktadır. Bunların bazıları kıl köklerinde birikerek, burada irinli bir yapının oluşmasına neden olurlar. Deri altında şişkinlik, kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar görülür. En sonunda ortası beyaz irinli yapını kendini gösterir. Çıbanlar genellikle aşırı alkol tüketimi, dengesiz beslenme, zayıf bağışıklık sistemi, yağlı besinler, şeker hastalığı, cilt hastalıkları gibi nedenlerden oluşabilir.

Hem görünüş hem de sağlık açısından istenmeyen çıbanlar insanlar için biraz mide bulandırıcıdır. Onlardan hemen kurtulmak adına sıktırarak içinde ki irinin akıtılması durumu daha kötü bir hale getirir. En sık yapılan yanlış ne yazık ki budur. Hâlbuki çıban zaman içinde kendiliğinden akıp giden bir oluşumdur ve sıktırıldığında sadece yüzeye yakın irin dışarıya çıkar. Kıl kökünü mesken tutmuş iltihaplı kısım ise içe doğru yayılır ve başka bezelerin oluşmasına neden olarak, yeni çıbanlara zemin hazırlar. Ayrıca ciltte kalıcı hasarlara neden olabilir.

Çıbana yapılan bu bilinçsiz müdahale yüzünden, uzun bir zaman diliminde çıban iziyle gezmek zorunda kalınabilir. Zamana bırakılması daha uygudur zira çıban zaman içinde kendini iyileştirecektir. Eğer bu iyileşme süreci hızlandırılmak isteniyorsa, bölgeye sıcak uygulama yapılabilir. Bu sayede çıban daha çabuk baş verecek ve kendini iyileştirecektir.

Eğer çıban iyileşmiyor ise, doktora gidilmeli ve doktor müdahalesi ile içi boşaltılmalıdır. Evde yapılan bir müdahale kötü sonuçlar doğurabilir. Çıban daha geniş alana yayılabilir ya da kişi enfeksiyon kapabilir. Özellikle kişide çıbanla birlikte ateş şikayeti de varsa, doktora gitmek ihmal edilmemelidir.

Okunma 3596 defa

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

Hastalıklar

Anne ve Çocuk

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı Yaşam

Yemek Tarifleri

Moda ve Güzellik