Sıtma Hastalığı Nedir ve Belirtileri
Sıtma hastalığı en sık karşılaştığımız hastalıkların başında geliyor. Eskiden beri var olan bu hastalık günümüzde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Eskiden daha çok Asya ve Afrika ülkelerinde bulunurken seyahatlerin artması ve bu seyahatlerin hava yolu taşımacılığı kullanmasıyla tüm dünyada görülen bir hastalık haline geldi. Ülkemizde birçok yerde var olmasına karşın sıklıkla Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde daha çok karşımıza çıkmaktadır. Sıtma hastalığı daha çok sıcak ve nemli bölgelerde fazla bulunur.
Sıtma hastalığının bir diğer ismi malaryadır. Sıtma hastalığı bir sivrisineğin insanları ısırmasıyla ortaya çıkar. Sıtma hastalığı dişi anofel cinsi bir sivrisineğin parazitlerini insan vücuduna yerleştirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Sıtma hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ama eğer tedavi edilmezse ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Hatta sıtma hastalığı tedavi edilmediği takdir de ölümle sonuçlanabilir. Sıtma hastalığına sebebiyet veren sivrisinek yalnızca insan vücudunda yaşayan ve insan vücudunu rezervuar gören bir cinstir.
Sıtma hastalığın süresini ve şiddetini sivrisineğin parazitinin türü ve yaşadığı yer belirler. Bu yüzden herkeste farklı şekilde ve şiddette seyredebilir. Sıtma hastalığı çabuk belirti veren bir hastalık değildir. İnsan vücudunda bir kuluçka süresi vardır ve bu süre ortalama 7 gündür. Sıtma hastalığı kesin belirtilerden önce bazı belirtiler verir. Bu insanlarda yorgunluk, sebebi olmayan bir mutsuzluk, iştahsızlık, sinir durumu görülebilir. Özellikle sıtma hastalığına yakalananlar da ciddi bir baş ağrısı ve buna eşlik eden bacak ve sırt ağrısı vardır. Bunlar iki gün boyunca devam eder.
Sıtma hastalığının ilk belirtisi nöbetlerdir. Bu nöbetler iki saate kadarda uzayabiliyor. Nöbete eşlik eden ilk bulgu titremedir. Daha sonra bunlara yüksek derecede ateş dahil oluyor. Sıtma hastalığı teşhis edilebilen bir hastalıktır. Kesin tanı için kan kültürü yeterlidir. Kan kültüründe parazit bulunulması yeterli olacaktır. Seyahat edeceğiniz yerlerde sıtma hastalığı çok görülüyorsa koruyucu önlemler alabilirsiniz.