Perşembe, 09 Mart 2017 16:21

Tetanoz Belirtileri ve Tedavisi

Öğeyi Oyla
(0 oy)

Tetanoz Belirtileri ve Tedavisi

Tetanos hastalığının halk arasında sadece paslı eşyalardan yararlanılması sonucu oluştuğu bilinir. Ancak bu hastalığa tahmin bile edilemeyecek birçok etkenle yakalanabiliriz. Anadolu'da eskiden beri bilinen ismi 'kazıklı humma'dır. Artık tetanos aşısı bulunduğundan, aşılı kişiler bu hastalığa yakalanmazlar ancak eğer aşı olunamadıysa bu hastalık ölümle sonuçlanabilir. Tetanos hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavisinden bahsetmek istiyorum.

Tetanosun nedeni:

Açık kırıklar, böcek sokması ya da yanıklar nedeniyle oluşan veya toprak, hayvan gübresi, temiz olmayan yabancı madde bulaşan yaralardan tetanos bakterisi vücuda girebilmektedir. Sebebi hayvanların kirli ortamlardan getirdikleri pisliklerdir. Mesela bir arının sokmasıyla bile bulaşabilir. Çünkü bu bakteri hayvanların bağırsağında ya da toprakta çok rahat yaşayabilirler.

Tetanosun belirtileri:

Baş ağrısı, gerginlik, salya akması, idrar kaçırma, yutkunamama, aşırı terleme, yüksek ateş ve çenede aşırı kasılmalar görülür. Çenedeki kasılmalar yavaştan artarak çeneyi tamamen kilitler. Boyun, karın, sırt ve göğüste de kasılmalar başlar. Solunum kasları da kasılmaya başlar ve nefes alıp vermekte zorlanılır. Tamamen nefes kesilince beyne yeterli oksijen gitmez ve bu sebeple ölüm gerçekleşir.

Tetanosun tedavisi:

Yara üzerindeki pislikler su ve sabun yardımıyla temizlenmelidir. Aşı uzun süredir vurulmamış ise, tetanos riski olduğu düşünülebilir. 24 saat geçmeden tetanos aşısı yapılmalıdır. Böylece risk düşürülebilir. 10 yıllık koruması vardır.

Tetanos hastaları hastanede loş ve sessiz bir odada müşahede altında tutulurlar. Nefes almakta sıkıntı yaşayan hastalar için suni solunum cihazı gerekebilir.

Olayın üzerinden 24 saat geçmişse ve henüz bakteri sinir sistemini etkilemediyse 'tetanos immun globulin' denilen bir antitoksin vücuda verilerek toksinler etkisizleştirilir.

Zehir ilerlemesin istenilirse mevcut açık yaraya anında cerrahi müdahale yapılabilir.

Okunma 3460 defa

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

Hastalıklar

Anne ve Çocuk

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı Yaşam

Yemek Tarifleri

Moda ve Güzellik