İnsanları rahatsız eden ağız kokusu hem psikolojik açıdan hem de toplumda sosyal yönden incinmeye sebep olan rahatsızlıklardan biridir. Ağız kokusunun birçok sebebi olmakla beraber bu rahatsızlık bazı hastalıkların işaretçisi de olabilir. Bu nedenle bu hastalıktan şikayetçi olan kişiler kesinlikle bir doktora danışmalı, tedavi olmalıdır. Ancak yine de kendi başınıza uygulayabileceğiniz çok pratik ve işe yarar yöntemler bulunuyor.
Çok bilinen ve neredeyse en ucuz yöntemlerden biri karanfil çiğnemektir.
Tükürükle beraber ağız kokusu en aza iner. Bu yüzden sakız çiğnemek de ağız kokusunu azaltır. Hatta sabahları ağız kokusunun olmasının en önemli nedeni; gece tükürük salgısının azalması ve bakterilerin ağızdaki yiyecekleri çürütmesidir. Sabahları ağız kokusu istemiyorsanız; kesinlikle aç kalmamanız gerekiyor. Güne başlarken ılık bitki çayları içmeniz de ağız kokusunu azaltacaktır. 2 çay kaşığı ekinezya çayı ile bir çay bardağı suyu kaynatıp, soğuyunca ağzınıza gargara yapabilirsiniz.
Ağız kokusunda en önemli şey; ağız temizliğini iyi yapmaktır. Gece yatmadan önce diş ipi kullanmanız ve dişlerinizi fırçalamanız bu etkiyi ortadan kaldıracaktır. Uzmanlar dilin arka bölgelerinde biriken bakterilerin ağız kokusuna sebep olduğunu söylüyor. Bundan dolayı yiyecekleri iyi çiğnemeniz gerekir. Beyaz şeker, beyaz un gibi katkılı gıdalar da bakterilerin çabuk oluşmasına neden olur. Bu tip gıdaların tüketimini azaltmak da ağız kokusunun azalmasını sağlar.
Yoğurt ağız kokusunu azaltmada çok önemli bir besindir. Yoğurt yemeniz ile birlikte ağız kokusuna sebep olan bir bakterinin oluşmasını engelleniyor. Et, balık, yumurta pişirirken de içerisine sirke koyarak pişirmeniz ağız kokusunu engellemede önemli bir silahtır. Çünkü sirkenin içinde asetik asit bulunur. Ayrıca sirkeyi yarım litre suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek gargara yaparak da kullanabilirsiniz.
Gün içerisinde bol miktarda su içmek ağız kuruluğunu önler. Ayrıca su; ağızda bakterilerin minimumda tutmasına yardımcı olur. Tükürük salgısını da arttırır.
Sigara içmek de ağız kuruluğuna sebep olur. Sigara tüketimini azaltmak ağız kokusuna neden olan diş eti rahatsızlarını da önler.