Kanser yaşadığımız yüz yılın en büyük sorunu. Bu yetmezmiş gibi hastalar bir de uykusuzluk ve şiddetli ağrılarla uğraşmak zorunda kalıyorlar peki ama neden?
Kanserde ağrı çeşitli nedenlerle ortaya çıkar Kanserli hücreler kimi zaman dokuyu, bazen kemiği ya da siniri tutar, bazen damarı, yumuşak dokuyu tutar. Dolayısıyla tuttuğu yer neresiyse ona göre, ağrıya neden olur; siniri tuttuğu zaman olay ciddidir, bunlar oldukça ciddi ağrılardır. Beyini tuttuğu zaman yine durum çok ciddidir. Bunların dışa vurumu ise ağrı ile ortaya çıkar. Bazen tümör bir organa, sinire veya kemiğe baskı yaparak ağrıyı meydana getirir. Bazen de bir damara baskı sebebiyle dolaşım bozukluğuna bağlı ağrı ortaya çıkabilir. Kanserde önemli olan ağrı sebeplerinden biri de kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi tedavi olarak isimlendirilen tedavi yöntemlerinden kaynaklanan ağrılardır. Kanser hastasının tedavisinde hatalar varsa, hastalık oldukça ilerlemişse hasta ağrı çekmeye başlar. Erken tedavi de gerekli ışın tedavileri yapılmadıysa hastanın ağrıları artacaktır. Ağrıyı dindirmek için morfin ve içeriği aynı olan ilaçlar kullanılabilir.
Bilinenin aksine kanserli hastaların kullandığı kemoterapi ilaçları uykusuzluğa sebep olmaz. Hastalığını bilen ve iyileşemeyeceğini, durumunun kötü ve tedavisinin mümkün olmadığını düşünen, moral bozukluğu yaşayan hastalar huzursuzluk ve buna bağlı uykusuzluk problem ile karşı karşıya kalırlar. Uygulanan tedaviden olumsuz sonuç alan hastalar uyumakta zorluk çeker. Buna ek olarak vücutta anlık gelişen kanser hücrelerinin önemli bir kısmının, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından uyku sırasında yok edildiği saptanmıştır. Ayrıca iyi uyuyan kişilerin bağışıklık sistemi de diğerlerine oranla daha güçlüdür. Doğal olarak uyku kalitesi bozuk olan, yeterince uyuyamayan ya da uyku bozuklukları yaşayanlarda kanser gelişme oranları hep daha yüksek olur.
Bunların yanı sıra kemiklerin de bozukluk olan bir kanser hastası yanlış yatakta yatıyorsa uykusuzluk ve ağrı çekecektir.