Astım Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Akciğer hastalıkları günümüzde önemli bir yer tutar. Dünyada ikinci sırada yer almaktayız. Her türlü mevcut olan akciğer hastalığında klasik belirtiler her daim nefes alıp verme ile ilgilidir. Astım da bronş ve bronşiyollerin herhangi bir nedene bağlı olarak daralması nedeni ile meydana gelen bir hastalıktır. Bronşlar yabancı ajanlarla, toz polen gibi alerjik ajanlarla veya yabancı cisim kaçması ile daralabilir. Akut ve kronik astım olarak ikiye ayrılır. Kronik astım genellikle bronşite ve diğer akciğer hastalıklarına da çevirebilir.
Astım nedenleri maden ocaklarında çalışma, toz polen bulunan ortamlarda bulunma, parfüm gibi irritan maddeler kullanma ve satma olabilir. Bunun dışında doğuştan ya da gribin uzun süreli olması nedeni ile astıma dönüşebilir. Astım nefes almada zorlanma, tıkanma hissi, öksürme ve hırıltılı solunum olarak kendini gösterir.Bu belirtiler haftada 2 veya daha fazla sıklıkta ise günlük aktiviteleriniz kısıtlanabilir çalışmakta ve iş yapmakta zorlanabilirsiniz. Hafif derecelerde ise haftada bir ya da iki kez seyreder ve hafif belirtilerle kendini belli eder. Astımın her derecesinde alanında uzman bir hekime gidilerek tedavi olmak gerekir. Astımın kesin olarak kalıcı bir tedavisi olmasa bile şikayetleri azaltmaya yönelik tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler sonucunda da birey rahatlar. En önemlisi tedavi dışında da hangi durumlarda alerjinizin ortaya çıktığının farkına varmaktır.
Fark ettiğiniz anda bu alerjen maddelerden uzak durarak da astım ataklarını azaltabilirsiniz. Bu gibi belirtileri yaşarken evde tek iseniz acil yardım çağırarak kapı önünde sandalyeye oturmuş bir şekilde acil yardım ve sağlık ekiplerini bekleyebilir onların size kolayca ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Akut ataklarda kullandığınız ilaç varsa bunları da sağlık ekibine belirtmeniz ve bu ilaçlara ek olarak kullandığınız bir ilaç olup olmadığını aynı şekilde bildirmeniz gerekmektedir. Sağlıklı günler dileriz.