Pazartesi, 27 Şubat 2017 10:35

Kemik Erimesi Neden Olur?

Öğeyi Oyla
(2 oy)

Kemik erimesi, osteoporoz olarak da bilinir. Bakıldığında son zamanlarda en çok karşılaşılan hastalıklar arasına girmiştir Kemik erimesi, kemik kısmının içindeki minerallerin azalması ile oluşan bir iskelet hastalığı olarak tanımlanır.

Kemik erimesinin en bariz nedenlerinden biri de kemikteki kalsiyum eksikliğidir. Osteoporoz için konuştuğumuz zaman, kesinlikle bunun içinde yaş ve genetik unsurlar da konuşulmalıdır. Çünkü, kemik erimesinin ortaya çıkmasındaki en önemli nedenlerden bazılarıdır, durmadan ilerleyen yaş ve doğuştan getirmiş olduğumuz genetik özellikler. Tabi ki, kemik erimesinin oluşumu bazen bizim kendi kendimize yapmış olduğumuz davranışlardan da kaynaklanabilir. Bunlardan en önemlisi de hareketsiz yaşamdır. Rutinde ne kadar fazla hareket edersiniz kemik erimesi riskine yakalanma ihtimaliniz de o kadar azalır. Mesela, kendinize bir saat belirleyin ve her gün aynı saatte aynı süre ile yürüyüşe çıkın. Çünkü, yürüyüş yapmış olmanızdan ziyade düzenli olması da çok önemlidir.

Ayrıca, çocuklukta kalsiyum açısından ne kadar zengin besin tüketilirse bu, sağlıklı bir kemik gelişimi açısından yararlı olacaktır. Kemik erimesi riskini arttırabilecek bir diğer önemli faktör de kötü beslenmektir. Mesela, aşırı protein ve tuz tüketimi bunun yanında içinde kafein barındıran her türlü içecek kemik erimesi riskini bir adım daha yaklaştırır.

Aynı zamanda, bolca D vitamini yönünden zengin olan besinleri tüketmek sizin yararınıza olacaktır. Osteoporoz riskini barındıran bir diğer etken ise, alkol ve sigara kullanımıdır. Bakıldığında, sigara kullanan kadınlar daha erken menopoz dönemine girerler ve bu kemik erimesinin daha erken nüksetmesini sağlar. Sigara, vücuttaki gerekli kalsiyum emilimini sağlamayı azaltır.

Ayrıca, uzun süreli kullanmak zorunda kalınan ilaçlar da kemik erimesinin görülme olasılığını arttıran bir etmendir. Mesela, uzun süreli kortizon kullanımları da kemik erimesini tetikleyecek cinstendir.

Okunma 3397 defa

Benzer Öğeler (etikete göre)

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

Hastalıklar

Anne ve Çocuk

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı Yaşam

Yemek Tarifleri

Moda ve Güzellik